Πώς να πούμε στο παιδί ότι παίρνουμε διαζύγιο;

Το διαζύγιο αποτελεί μία διαδικασία που αποδιοργανώνει όλη την οικογένεια, τόσο τους γονείς, όσο και τα παιδιά. Νέα δεδομένα εισβάλλουν στη ζωή της οικογένειας, στα οποία καλούνται όλοι να προσαρμοστούν και να αποδεχτούν. Είναι η νέα πραγματικότητα. Οι γονείς σε αυτή την δύσκολη φάση πρέπει να σκεφτούν τα παιδιά τους, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τα προετοιμάσουν κατάλληλα για την αλλαγή που έρχεται ή έχει ήδη έρθει.

  • Οι ανάγκες του παιδιού είναι πάντα πιο σημαντικές από την ανάγκη σας να εκτονώσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα για τον/την πρώην σύζυγο. Στη φάση αυτή, πρώτο έρχεται το παιδί και όχι ο πόνος ή και το μίσος που σας έχει δημιουργηθεί για το πρόσωπο, με το οποίο έχετε χωρίσει.
  • Λειτουργήστε σαν ασπίδα και προστατέψτε το παιδί από συγκρούσεις με τον άλλον γονέα. Αποφύγετε να το εκθέσετε σε αρνητικά σχόλια για τον άλλον γονέα.
  • Είναι σημαντικό να δουλέψετε, έτσι ώστε το παιδί να έχει επαρκή επικοινωνία και με τους δύο γονείς. Η απουσία επικοινωνίας με τον έναν από τους δύο μπορεί να αποτελέσει πληγή για το παιδί και να αντιδράσει με διάφορους τρόπους (ξεσπάσματα θυμού ή βίας, αντικοινωνική συμπεριφορά, απομόνωση κτλ) απέναντι στον γονέα που του στερεί τον άλλον.
  • Μη ζητάτε από το παιδί να διαλέξει πλευρά και, συνεπώς, γονέα, ή να αξιολογήσει και να κρίνει τις συμπεριφορές του/της πρώην συζύγου. Όλα αυτό θα φέρει το παιδί σε πιο δύσκολη θέση, θα πιεστεί και είναι άγνωστος ο τρόπος αντίδρασης του.
  • Όταν βλέπετε άσχημη συμπεριφορά από το παιδί, ξεσπάσματα ή θυμό, προσπαθήστε να είστε δίπλα του και να δείξετε κατανόηση, όσο δύσκολο και αν είναι και για εσάς. Προσφέρετε αγάπη, αποδοχή και πειθαρχία.
  • Βοηθήστε, ώστε το παιδί να εκφράσει με τους κατάλληλους τρόπους τα αρνητικά συναισθήματα που το κατακλύζουν. Συζητήστε μαζί του και δείξτε του πως είστε πρόθυμος/η να ακούσετε όλα όσα νιώθει και θέλετε να το βοηθήσετε. Επιδιώξτε την συζήτηση μαζί του.
  • Φροντίστε, ώστε το παιδί να καταλάβει και να είναι βέβαιο πως δεν φταίει εκείνο για το πως καταλήγουν οι σχέσεις των ενηλίκων. Εξηγείστε του πως είναι προτιμότερο να ζουν σε διαφορετικά σπίτια ο μπαμπάς και η μαμά παρά να τους βλέπει να μαλώνουν. Ωστόσο, για το παιδί δεν θα πάψουν ποτέ να είναι οικογένεια και αυτό θα πρέπει να φαίνεται στην πράξη.

Παπατριανταφύλλου Ευαγγελία
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος