Ψυχογηριατρική

Ψυχογηριατρική

Άνοιες – Alzheimer

Η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου όπως η μνήμη, η σκέψη και η επικοινωνία. Είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.

Συχνές ερωτήσεις:

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια είναι μια προοδευτική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τη συμπεριφορά. Είναι γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν γνωστική εξασθένηση. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της άνοιας;

Τα κοινά συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, σύγχυση, δυσκολία στη γλώσσα ή την επικοινωνία, δυσκολία με γνωστές εργασίες, αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά και μειωμένη λογική ή κρίση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας;

Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, και ιατρικές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Μπορεί να προληφθεί η άνοια;

Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την άνοια, υπάρχουν βήματα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, την παραμονή ψυχικά και κοινωνικά ενεργή και τη διαχείριση τυχόν ιατρικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί η άνοια;

Οι νευροψυχολόγοι σε συνεργασία με τους ψυχιάτρους μπορούν να αξιολογήσουν την άνοια. Οι νευροψυχολόγοι χρησιμοποιούν αξιόπιστα εργαλεία αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της γλώσσας. Στη συνέχεια σε συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχιάτρους καταρτίζεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Πώς μπορεί ένας ψυχίατρος, ψυχολόγος ή νευροψυχολόγος να βοηθήσει άτομα με άνοια;

Ένας ψυχίατρος μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή για συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Ένας ψυχολόγος μπορεί να παρέχει συμβουλευτική και υποστήριξη στα άτομα και τις οικογένειες τους, με τη γνωστική-συμπεριφορική προσέγγιση να αποτελεί συνήθη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπιση τυχόν αλλαγών διάθεσης ή συμπεριφοράς.  Τέλος, ένας νευροψυχολόγος μπορεί να προσφέρει μία πλήρη αξιολόγηση καθώς και γνωστική αποκατάσταση για να βοηθήσει στην ανίχνευση των ελλειμμάτων και μετέπειτα διατήρηση/ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων ανάλογα με την περίπτωση.

Πώς μπορεί ένας κλινικός διαιτολόγος να βοηθήσει στην άνοια;

Ένας κλινικός διαιτολόγος μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της άνοιας αναπτύσσοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλίσει ότι ο ασθενής λαμβάνει σωστή διατροφή, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ομάδα του κέντρου Νους, συμπεριλαμβανομένων νευροψυχολόγων, ψυχιάτρων και κλινικών διαιτολόγων, συνεργάζονται για να παρέχουν μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με άνοια. Αντιμετωπίζοντας τις σωματικές, ψυχολογικές και διατροφικές ανάγκες του ασθενούς, προσφέρουμε ολοκληρωμένη φροντίδα και υποστήριξη σε όσους ζουν με άνοια.

 

Γνωστική αποκατάσταση και ενδυνάμωση

Η γνωστική αποκατάσταση είναι ένας τύπος θεραπείας που στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα να ανακτήσουν, να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τη γνωστική τους λειτουργία μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νευρολογική ασθένεια όπως η άνοια. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων θεραπείας που στοχεύουν συγκεκριμένα γνωστικά ελλείμματα, όπως η μνήμη, η προσοχή, η επίλυση προβλημάτων και η εκτελεστική λειτουργία. Ο απώτερος στόχος της γνωστικής αποκατάστασης είναι να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες, να ενισχύσει την ανεξαρτησία του και να βελτιώσει τη συνολική του ποιότητα ζωής.

 

Φαρμακολογία
Οργανικό Σύνδρομο

Κλέισε Ραντεβού

Αν αντιμετωπίζεις τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Η ομάδα του NOYS Therapy Center είναι εδώ για εσένα.