Δημήτρης Ευθυμίου

Γενικός Διευθυντής, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής (EABCT)

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Ζ. Ευθυμίου είναι Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, πιστοποιημένος στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία από την  European Association of Behavioural & Cognitive Therapies (EABCT). Έχει επίσης λάβει ευρεία εκπαίδευση και εποπτείες στην Ψυχοφαρμακολογία, Θεραπεία Σχημάτων (Schema Therapy), Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, Ομαδική Ψυχοθεραπεία και Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία.

Γεννήθηκε το 1979 στο Λονδίνο, μεγάλωσε στην Πάφο της Κύπρου, τόπο καταγωγής του πατέρα του, με συχνές προσλαμβάνουσες από τη Λάρισα της Θεσσαλίας, τόπο καταγωγής της μητέρας του, και ανδρώθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης της οποίας οφείλει το όνομα του.

Αποφοίτησε το 2003 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Έκανε την πρακτική του άσκηση στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ελλάδος στην Αθήνα και παρακολούθησε τη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο  University of Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου και στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (MHA) στο  University of Phoenix των ΗΠΑ.

Ειδικεύτηκε  ως Ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Εκπαιδεύτηκε στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Cognitive Behavioural Therapy (CBT) από την Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής και Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ)  ολοκληρώνοντας τις προϋποθέσεις ώστε να του απονεμηθεί ο τίτλος του Πιστοποιημένου Ψυχοθεραπευτή από την European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EACBT).

Παρακολούθησε πληθώρα μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και εξειδικεύσεων όπως Ανάπτυξη Διαπραγματευτικών Ικανοτήτων, Δημόσιων Παρουσιάσεων και Προέδρευσης Συμβουλίων από   την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης & το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδος, Διοίκηση Νοσοκομείων από τη McKinsey Hospital Academy, το διετές μετεκπαιδευτικό σεμινάριο  στις Βασικές Αρχές Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, το 3ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, το  ετήσιο μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο  στην Κλινική Ψυχοπαθολογία «Παναγιώτης Ούλης»  της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Ανέπτυξε ερευνητικό έργο δημοσιεύοντας σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Ιδιαίτερο  ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά στη σχέση και επιπτώσεις της διατροφής στην ψυχική και σωματική υγεία καθώς και στην Έγκαιρη Παρέμβαση σε 1ο Ψυχωτικό επεισόδιο, πεδίο στο οποίο είχε την ευθύνη για 3 χρόνια του Ιατρείου Έγκαιρης Παρέμβασης σε  1ο Ψυχωτικό επεισόδιο της Β Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΨΝΘ.

Αποτελεί τον ένα εκ των 3 κύριων ερευνητών – συντονιστών της Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη Collaborative Outcomes for Health and Functioning during Infection Times  (COH-FIT)  που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 35 χώρες και αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην Ψυχική Υγεία.

Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις τόσο στον Ιδιωτικό όσο και Δημόσιο τομέα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ίδρυσε και διεύθυνε επί σειρά ετών εμπορική εταιρεία στον τομέα της υγείας με επιτυχημένη πορεία.  Στη συνέχεια μεταξύ άλλων διατέλεσε μέλος του τομέα Αναδιοργάνωσης του Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και Εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σημείο Επαφής της Κύπρου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – World Health Organization,  Υπεύθυνος της ομάδας για τη συγγραφή και εφαρμογή της «Στρατηγική Υγεία 2020» του  WHO  για την Κύπρο, μέλος της ομάδας εργασίας  του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο,  Προϊστάμενος του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε Γραμματέας της  Ένωσης Ελλήνων Ειδικευομένων Ψυχιάτρων του κλάδου της Ελληνική Ψυχιατρικής Εταιρεία και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Είναι ενεργό μέλος της Eλληνικής Εταιρείας Γνωστικών και Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπειών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Είναι παντρεμένος, πατέρας 3 παιδιών.

Του αρέσουν τα ταξίδια με το μεγαλύτερο όμως να έχει κρατήσει 5 χρόνια στην προσωπική του ανάλυση με τον Κλινικό Ψυχολόγο – Δραματοθεραπευτή, Συνθετικό Ψυχοθεραπευτή, Άθω Ερωτοκρίτου.

Επίσης, αγαπάει τη θάλασσα, την κηπουρική, την τυροκομία, τη μελισσοκομία,  τα Αγγλικά Σέττερ και την ορειβασία.