ΔΕΠΥ Ενηλίκων “Πώς ένας νευροψυχολόγος μπορεί να κάνει τη διαφορά”

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά και τους εφήβους.

Πολλοί ενήλικες ανησυχούν για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και αναζητούν κάποιο τεστ ΔΕΠΥ συνήθως online για να καταλήξουν σε κάποια διάγνωση.

Ενώ η ΔΕΠΥ ενηλίκων θεωρείται συχνά ως διαταραχή της παιδικής ηλικίας, είναι μια πολύ αληθινή και συχνά αδιάγνωστη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την προσωπική και επαγγελματική ζωή ενός ατόμου. Ως εξειδικευμένοι στον τομέα της νευροψυχολογίας, οι νευροψυχολόγοι είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ενήλικες με ΔΕΠΥ να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη την κατάστασή τους και να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Ένας κλινικός νευροψυχολόγος μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσω της αξιόπιστης αξιολόγησης, της διάγνωσης και των προσαρμοσμένων στρατηγικών θεραπείας.

 

Κατανόηση της ΔΕΠΥ ενηλίκων

Η ΔΕΠΥ ενηλίκων είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα πρότυπα απροσεξίας, παρορμητικότητας και υπερκινητικότητας που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή του ατόμου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ των ενηλίκων μπορεί να διαφέρουν από εκείνα των παιδιών. Στους ενήλικες, η συνιστώσα της υπερκινητικότητας μπορεί να μειωθεί ή να αρχίσει να εκδηλώνεται με άλλο τρόπο, αλλά η απροσεξία και η παρορμητικότητα συχνά επιμένουν.

 

Τα συνήθη συμπτώματα της ΔΕΠΥ των ενηλίκων περιλαμβάνουν:

– Δυσκολία συγκέντρωσης σε εργασίες

– Κακή μνήμη και αποδιοργάνωση

– Παρορμητικότητα στη λήψη αποφάσεων

– Ανησυχία και δυσκολία στη χαλάρωση

– Χρόνια αργοπορία ή κακή διαχείριση του χρόνου

– Προβλήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις και την εργασία

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται με την παραγωγικότητα, τη διατήρηση υγιών σχέσεων και την επίτευξη των δυνατοτήτων τους. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα απογοήτευσης, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

 

Ο ρόλος του νευροψυχολόγου

Οι νευροψυχολόγοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που ειδικεύονται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζει τη συμπεριφορά. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη διαχείριση της ΔΕΠΥ ενηλίκων. Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας νευροψυχολόγος:

1. Πλήρης αξιολόγηση: Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό τεστ ΔΕΠΥ. Οι νευροψυχολόγοι διενεργούν διεξοδικές αξιολογήσεις για να κατανοήσουν τις γνωστικές δυνάμεις και αδυναμίες του ατόμου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γνωστικές δοκιμασίες, συνεντεύξεις και παρατηρήσεις της συμπεριφοράς.

2.  Ακριβής διάγνωση: Η ακριβής διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική θεραπεία. Η εξειδίκευση του κλινικού νευροψυχολόγου αφορά τη διάγνωση νευροαναπτυξιακών          διαταραχών όπως είναι η ΔΕΠΥ ενηλίκων, ο αυτισμός ενηλίκων και η δυσλεξία στους ενήλικες. Αυτές οι διαταραχές είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμες από μεγαλύτερο εύρος επαγγελματιών σε         νεαρότερη ηλικία. Στην ενήλικη ζωή η διαδικασία της διάγνωσης ΔΕΠΥ απαιτεί ακρίβεια και ένας νευροψυχολόγος μπορεί να διαφοροδιαγνώσει τη ΔΕΠΥ από άλλες καταστάσεις που μπορεί να    έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Αυτό διασφαλίζει ότι αναπτύσσεται το σωστό θεραπευτικό σχέδιο.

3. Εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας για τη ΔΕΠΥ: Οι νευροψυχολόγοι συνεργάζονται στενά με τους ασθενείς τους για τη δημιουργία εξατομικευμένων σχεδίων θεραπείας. Τα σχέδια αυτά          μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό στρατηγικών, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, η διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής και οι προσαρμογές του τρόπου ζωής.

 4. Συμπεριφοριστικές παρεμβάσεις: Οι νευροψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες με ΔΕΠΥ να εκπαιδευτούν σε τεχνικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων,                συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του χρόνου, των οργανωτικών δεξιοτήτων και των στρατηγικών αντιμετώπισης για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας.

 

Η διαδικασία αξιολόγησης της ΔΕΠΥ

Η αξιολόγηση της ΔΕΠΥ των ενηλίκων είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλαπλά βήματα και δεν αρκεί ένα μόνο “Τεστ ΔΕΠΥ”.

Πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι η διεξαγωγή κλινικών συνεντεύξεων για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό και τα συμπτώματα του ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει τη συζήτηση για το πότε και πώς εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινή ζωή.

Χορηγείται μια σειρά εξετάσεων για την αξιολόγηση της γνωστικής και συναισθηματικής λειτουργίας. Αυτές οι δοκιμασίες βοηθούν τον νευροψυχολόγο να εντοπίσει συγκεκριμένους τομείς δυσκολίας και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Μέσα από την εκτεταμένη λήψη ιστορικού, η διαδικασία της αξιολόγησης μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της ΔΕΠΥ στην καθημερινή ζωή.

Οι νευροψυχολόγοι μπορούν επίσης να συλλέξουν πληροφορίες από άλλες πηγές, όπως μέλη της οικογένειας ή συντρόφους, για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργικότητας του ατόμου.

Τέλος, οι νευροψυχολόγοι εξετάζουν άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα συμπτώματα, αποκλείοντας καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή άλλες γνωστικές διαταραχές όπως ο αυτισμός και η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή- OCD.

 

Ανάπτυξη θεραπευτικού πλάνου

Μόλις τεθεί η διάγνωση, ο νευροψυχολόγος συνεργάζεται με το άτομο για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ΔΕΠΥ αλλά ευρεία γκάμα θεραπευτικών επιλογών. Το σχέδιο αυτό είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους του ενήλικα με ΔΕΠΥ.

1. Φαρμακευτική διαχείριση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Οι νευροψυχολόγοι συνεργάζονται στενά με ψυχιάτρους ή για να διασφαλίσουν ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική και καλά ανεκτή.

2. Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία είναι μια τεκμηριωμένη θεραπεία που βοηθά τα άτομα με ΔΕΠΥ να αναπτύξουν στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους. Μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του χρόνου, τις οργανωτικές δεξιότητες και τον έλεγχο των παρορμήσεων.

3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι νευροψυχολόγοι καθοδηγούν τα άτομα στην πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής τους, όπως η υιοθέτηση μιας δομημένης ρουτίνας, η βελτίωση των συνηθειών ύπνου και η ενσωμάτωση τακτικής άσκησης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

4. Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Οι νευροψυχολόγοι βοηθούν τα άτομα να αναπτύξουν δεξιότητες για την ενίσχυση της εκτελεστικής τους λειτουργίας, όπως ο σχεδιασμός, η επίλυση προβλημάτων και η συναισθηματική ρύθμιση.

5. Αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση: Η ψυχοθεραπεία με νευροψυχολόγο μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει θέματα αυτοεκτίμησης που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ, βοηθώντας τα άτομα να αναγνωρίσουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους.

 

Τα οφέλη της νευροψυχολογικής παρέμβασης

Η συνεργασία με έναν νευροψυχολόγο μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στους ενήλικες με ΔΕΠΥ.  Μια ακριβής διάγνωση διασφαλίζει ότι οι στρατηγικές θεραπείας στοχεύουν στις συγκεκριμένες ανάγκες του ατόμου με ΔΕΠΥ. Οι νευροψυχολόγοι αναπτύσσουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία κάθε ατόμου με ΔΕΠΥ είναι μοναδική.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορούν να μάθουν πρακτικές δεξιότητες για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, βελτιώνοντας την καθημερινή τους λειτουργικότητα.

Η αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των σχέσεων, της εργασιακής απόδοσης και της συναισθηματικής ευημερίας.

Μακροπρόθεσμα καθώς οι νευροψυχολόγοι εργάζονται με τους ασθενείς σε βάθος χρόνου, προσαρμόζουν τα σχέδια θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικές προκλήσεις στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, αλλά η καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου νευροψυχολόγου μπορεί να κάνει μια ουσιαστική διαφορά. Από την ολοκληρωμένη αξιολόγηση και την ακριβή διάγνωση ΔΕΠΥ έως τα εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι νευροψυχολόγοι προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη σε όσους αναρωτιούνται για τη ΔΕΠΥ ενηλίκων.

Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να πάσχει από ΔΕΠΥ ενηλίκων, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός νευροψυχολόγου. Με τη σωστή καθοδήγηση και τις κατάλληλες στρατηγικές, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας και να ζήσετε μια ικανοποιητική ζωή.

Ιωάννα Σαμαρά

Νευροψυχολόγος, Ειδική Aγωγή

Παιδιών και Εφήβων

(εικόνα:https://infact.gr/%CE%B4%CE%B5%CF%80%CF%85-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9/)