Η αλήθεια για τα αντικαταθλιπτικά

Αντικαταθλιπτικά…συχνά οι άνθρωποι διστάζουν να λάβουν μία αντικαταθλιπτική αγωγή έχοντας πολλά ερωτήματα στο μυαλό τους.

Προκαλούν εξάρτηση;

Όχι δεν προκαλούν εξάρτηση, σε αντίθεση με τις βενζοδιαζεπίνες που ανήκουν στην κατηγορία των ηρεμιστικών.

Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν ούτε ανοχή, δηλαδή να χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη δοσολογία για την ίδια δράση, ούτε προκαλούν στερητικό σύνδρομο όταν διακοπούν.

Αλλάζουν  τη προσωπικότητα του ατόμου;

Πιο πολύ θα λέγαμε ότι  βοηθούν το άτομο να βρει την προσωπικότητα του, που πιθανά νιώθει ότι έχει χάσει καθώς βυθίζεται μέσα στην καταθλιπτική σημειολογία.

Έχουν παρενέργειες;

Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και αυτά μπορούν να εμφανίσουν παρενέργειες, πολλές από τις οποίες υποχωρούν μετά από την πέμπτη ή δέκατη μέρα. Πάντοτε όμως συζητάμε με τον θεραπευόμενο σχετικά με αυτές πριν την έναρξη της αγωγής.

Πότε βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα;

Συνήθως ο θεραπευόμενος αναγνωρίζει  τα πρώτα αποτελέσματα μετά από δύο με τρεις εβδομάδες. Αρχικά βελτιώνεται η ενεργητικότητα και έπειτα η διάθεση. Ο ύπνος βελτιώνεται επίσης όπως και το αίσθημα άγχους.  Η αποτελεσματικότητα τους όμως συνεχίζει να κορυφώνεται ακόμα και μήνες μετά.

Πόσο καιρό  απαιτείται η χρήση τους; Η διακοπή είναι δυνατή;

Την πρώτη φορά που κάποιος λαμβάνει μια αντικαταθλιπτική αγωγή για ένα απλό καταθλιπτικό επεισόδιο υπάρχει η σύσταση του θεραπευτή να λαμβάνει την αγωγή για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη βελτίωση των συμτωμάτων καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής. Καλό είναι η διακοπή να γίνεται σταδιακά και υπό ψυχιατρική παρακολούθηση.

Βοηθούν μόνο στην κατάθλιψη;

Όχι, μας βοηθούν και σε αγχώδεις διαταραχές, στη διαταραχή πανικού, στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σε χρόνιο νευροπαθητικό πόνο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Όσοι απευθύνονται σε ψυχίατρο λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή;

Όχι  πάντοτε, σε κάποιες περιπτώσεις η λήψη φαρμακευτικής αγωγής δεν κρίνεται αναγκαία,

Αλλά και όταν αυτό γίνει, βλέπουμε το φάρμακο ως σύμμαχο που θα μας βοηθήσει στον τελικό μας στόχο που είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.