Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

ΔΕΠΥ/ ADHD 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η διάγνωση όμως μπορεί να η διάγνωση όμως μπορεί να γίνει και στην ενήλικη ζωή ή να γίνει αργότερα στην ενήλικη ζωή. Παρόλο που πρόκειται για μια πολύ συχνή διαταραχή, η ΔΕΠΥ συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή τόσο από την ιατρική  κοινότητα όσο και από την κοινωνία, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, δηλ. η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, απαιτούν εξειδικευμένη ψυχιατρική και νευροψυχολογική προσέγγιση κα8ώς και  ολοκληρωμένο μοντέλο συνδυασμού θεραπευτικών προσεγγίσεων για να αντιμετωπιστούν.

Συχνές Ερωτήσεις

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας.
Μερικά κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν δυσκολία προσοχής ή παραμονής εστίασης, προβλήματα οργάνωσης ή διαχείρισης χρόνου, λήθη, παρορμητικότητα, υπερβολική ομιλία ή διακοπή, ταραχή ή ανησυχία και δυσκολία σε εργασίες που απαιτούν συνεχή πνευματική προσπάθεια.
Η ΔΕΠΥ συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω ενός συνδυασμού κλινικής παρατήρησης, μέτρων αυτοαναφοράς και αξιολογήσεων της γνωστικής και συμπεριφορικής λειτουργίας. Ένας νευροψυχολόγος ή ένας ψυχίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τυποποιημένες κλίμακες αξιολόγησης, ψυχολογικά τεστ και ιατρικές αξιολογήσεις για να βοηθήσει στη διάγνωση της ΔΕΠΥ.
Η θεραπεία για τη ΔΕΠΥ μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, συμπεριφορική θεραπεία ή συνδυασμό και των δύο. Φάρμακα όπως τα διεγερτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της προσοχής και στη μείωση της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας. Η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει στρατηγικές όπως εκπαίδευση γονέων, εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
Ναι, η ΔΕΠΥ μπορεί να επιμείνει στην ενήλικη ζωή και μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη μέχρι αργότερα στη ζωή. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την εργασία, τις σχέσεις και τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής.
Ένας κλινικός διαιτολόγος μπορεί να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με μια υγιεινή διατροφή και διατροφή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη στήριξη της συνολικής ψυχικής και σωματικής υγείας. Μπορούν επίσης να παρέχουν συστάσεις για συμπληρώματα ή διατροφικές αλλαγές που μπορεί να ωφελήσουν άτομα με ΔΕΠΥ.

Στο Nous Therapy Center, η διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών, που αποτελείτε από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, νευροψυχολόγους και κλινικούς διαιτολόγους, συνεργάζονται για να  παρέχουν μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση για τα άτομα με ΔΕΠΥ.

Αυτισμός

Ο αυτισμός, γνωστός και ως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), είναι μια πολύπλοκη και πολύπλευρη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τα άτομα με διάφορους τρόπους. Χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Το φάσμα είναι ευρύ και περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα και επίπεδα βαρύτητας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο στο φάσμα του αυτισμού έχει τις δικές του ξεχωριστές ιδέες, προκλήσεις και δυνατότητες. Ο αυτισμός δεν συνεπάγεται χαμηλό νοητικό δυναμικό και δεν ταυτίζεται με την νοητική υστέρηση.

Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται συνήθως στα πρώτα έτη ζωής ενός παιδιού, συνήθως μέχρι τα 2 πρώτα έτη. Ωστόσο, ακριβώς επειδή δεν είναι όλες οι μορφές αυτισμού το ίδιο σοβαρές ή απαιτητικές, είναι συχνό φαινόμενο να διαγιγνώσκονται με αυτισμό και ενήλικα άτομα, που παρουσιάζουν συγκεκριμένες, συνήθως παραγνωρισμένες, δυσκολίες. Για όσους ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, είναι απαραίτητο να κατανοήσουν ότι ο αυτισμός δεν είναι ένα ελάττωμα ή μια διαταραχή που πρέπει να διορθωθεί. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βιώνεις και να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο.

Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που θέλουμε να μεταφέρουμε μέσα από το θεραπευτικό κέντρο ΝΟΥΣ είναι ότι δεν είστε μόνοι. Ο αυτισμός επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και υπάρχει πλέον ένα εκτεταμένο δίκτυο γνώσης και υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό. Είτε μέσω τοπικών ομάδων υποστήριξης, διαδικτυακών κοινοτήτων ή επαγγελματιών θεραπευτών, η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες ή διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο σύστημα υποστήριξης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, μέσω της παροχής υπηρεσιών και παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Είτε πρόκειται για κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, είτε για εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων ή τεχνικές ενσυνειδητότητας, η θεραπεία μπορεί να εξοπλίσει το άτομο με τα εργαλεία για να  ανταπεξέλθει στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να διαχειριστεί το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική του ψυχική και συναισθηματική ισορροπία.

Να θυμάστε, ο αυτισμός δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία ή την ολοκλήρωση. Πολλά άτομα στο φάσμα έχουν ευδοκιμήσει σε διάφορους τομείς, συνεισφέροντας τα αξιοσημείωτα ταλέντα τους στην κοινωνία. Με τη σωστή και κατάλληλη υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να επιδιώξουν τα όνειρα, να πετύχουν τους στόχους τους και να διαμορφώσουν την ζωή τους με τρόπους που τους ταιριάζουν και τους ικανοποιούν.

Κλέισε Ραντεβού

Αν αντιμετωπίζεις τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Η ομάδα του NOYS Therapy Center είναι εδώ για εσένα.