Νευροψυχολογικές Υπηρεσίες

nevropsixoligikes

Νευροψυχολογικές Υπηρεσίες

Τι είναι η νευροψυχολογία;

Η νευροψυχολογία ασχολείται με τις σχέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς. Οι νευροψυχολόγοι πραγματοποιούν αξιολογήσεις για να χαρακτηρίσουν τις συμπεριφορικές και γνωστικές αλλαγές που προκύπτουν από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η ΔΕΠΥ, ο αυτισμός, η άνοια, η νόσος του Πάρκινσον ή άλλη διαταραχή. Οι νευροψυχολόγοι εστιάζουν επίσης στην αποκατάσταση ή την προσαρμογή σε αυτές τις συμπεριφορικές και ψυχικές αλλαγές και άλλα πιθανά συμπτώματα.

Τι είναι η νευροψυχολογική αξιολόγηση;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση είναι μια αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου κάποιου, η οποία δίνει έμμεσα πληροφορίες σχετικά με τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα του εγκεφάλου. Η νευροψυχολογική αξιολόγηση περιλαμβάνει συνέντευξη και χορήγηση τεστ. Οι δοκιμές είναι συνήθως δοκιμές τύπου μολυβιού και χαρτιού. Ορισμένες δοκιμασίες μπορεί να είναι αυτοαναφορικές που σημαίνει ότι ολοκληρώνονται από το θεραπευόμενο, ωστόσο απαιτείται η χορήγηση από νευροψυχολόγο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Οι νευροψυχολογικές εξετάσεις (σε αντίθεση με τις γνωστικές και συμπεριφορικές νευρολογικές οθόνες δίπλα στο κρεβάτι) είναι τυποποιημένες, που σημαίνει ότι δίνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς και βαθμολογούνται με παρόμοιο τρόπο κάθε φορά. Αν και οι ατομικές βαθμολογίες είναι σημαντικές, ο νευροψυχολόγος εξετάζει όλα τα δεδομένα από την αξιολόγηση για να καθορίσει ένα πρότυπο γνωστικών δυνατών και αδυναμιών και, με τη σειρά του, να κατανοήσει περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο θεραπευόμενος

Τα νευροψυχολογικά τεστ αξιολογούν τη λειτουργικότητα σε διάφορους τομείς όπως: νοημοσύνη, εκτελεστικές λειτουργίες, προσοχή, μνήμη, γλώσσα, αντίληψη, αισθητηριοκινητικές λειτουργίες, κίνητρα, κατάσταση διάθεσης και συναίσθημα, ποιότητα ζωής και στυλ προσωπικότητας. Οι τομείς που εξετάζονται στην αξιολόγηση ενός ατόμου καθορίζονται από το αίτημα παραπομπής, τις δυσκολίες και τα συμπτώματα του θεραπευόμενου και οι παρατηρήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και της χορήγησης των δοκιμασιών.

Πόσο χρόνο χρειάζεται μια νευροψυχολογική αξιολόγηση;

Μια πλήρης αξιολόγηση διαρκεί γενικά από δύο έως πέντε ώρες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με την πολυπλοκότητα των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την αξιολόγηση και την κατάσταση του θεραπευόμενου (για παράδειγμα η κόπωση). Περιστασιακά, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε δύο ή περισσότερες συνεδρίες. Στο θεραπευτικό κέντρο Νους η ομάδα μας προσπαθεί να εξάγει τις απαραίτητες πληροφορίες στο συντομότερο δυνατό χρόνο ώστε να προχωρήσουμε σε διαχείριση των δυσκολιών του θεραπευόμενου άμεσα.

Γιατί να γίνει νευροψυχολογική αξιολόγηση;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση καταγράφει μοτίβα δυνατοτήτων και αδυναμιών μεταξύ των γνωστικών και συμπεριφορικών λειτουργιών. Αυτή η αξιολόγηση και ερμηνεία μπορεί:

  • Να βοηθήσει σε μια διαφορική διάγνωση (π.χ., για να προσδιορίσετε εάν πιθανές νοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές σχετίζονται με νευροαναπτυξιακή διαταραχή, διαταραχή διάθεσης, ή υπάρχει άλλη αιτιολογία).
  • Να βοηθήσει στην αξιολόγηση πριν και μετά την εφαρμογή παρέμβασης ώστε να προσδιοριστεί εάν μια δεδομένη θεραπεία είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο άτομο και εάν η θεραπεία είχε θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στις ψυχικές λειτουργίες και συμπεριφορά.
  • Να αποκαλύψει τομείς της καθημερινής λειτουργικότητας με τους οποίους ο θεραπευόμενος μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Για παράδειγμα, θα ωφεληθεί το άτομο από ορισμένες γνωσιακές ή συμπεριφορικές θεραπείες, φαρμακοθεραπεία ή συνδυασμό ;
Υπάρχει κάποιος τρόπος προετοιμασίας για μια νευροψυχολογική αξιολόγηση;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να μελετήσει, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει για να διευκολύνει την αξιολόγηση. Για παράδειγμα να έρθει έχοντας ξεκουραστεί επαρκώς ώστε η κόπωση να μην επιδράσει στις γνωστικές δοκιμασίες . Επίσης εάν ο θεραπευόμενος δυσκολεύεται να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του, είναι χρήσιμο να τον συνοδεύσει ένα μέλος της οικογένειας ή φίλος (για ένα μέρος της κλινικής συνέντευξης).

Οι λεπτομερείς αξιολογήσεις μας παρέχουν μια λεπτομερή κατανόηση της γνωστικής, συμπεριφορικής και συναισθηματικής λειτουργίας, βοηθώντας στη διάγνωση και τον σχεδιασμό θεραπείας για διάφορες καταστάσεις όπως η άνοια, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) και οι μαθησιακές δυσκολίες.
Το WAIS είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των γνωστικών ικανοτήτων σε ενήλικες. Αξιολογεί διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής κατανόησης, του αντιληπτικού συλλογισμού, της μνήμης εργασίας και της ταχύτητας επεξεργασίας. Τα αποτελέσματα του WAIS μας βοηθούν στη μέτρηση της νοημοσύνης, βοηθώντας στη διάγνωση και τον προγραμματισμό της θεραπείας.
Με βάση τα εξατομικευμένα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σχεδιάζονται εξατομικευμένα σχέδια παρέμβασης και θεραπείας χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις βασισμένες σε στοιχεία, θεραπευτικές τεχνικές και στρατηγικές γνωστικής αποκατάστασης.
Προσφέρουμε στοχευμένα προγράμματα γνωστικής εκπαίδευσης για την ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων, τη βελτιστοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας σε άτομα με γνωστικές αναπηρίες.
Παρέχουμε υποστηρικτική θεραπεία και συμβουλευτικές υπηρεσίες για να βοηθήσουμε άτομα και οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές προκλήσεις που σχετίζονται με νευροαναπτυξιακές ή νευρολογικές παθήσεις.
Η διεπιστημονική μας ομάδα συνεργάζεται στενά με άλλους επαγγελματίες υγείας, ψυχιάτρους, κλινικούς διαιτολόγους, εκπαιδευτικούς και δίκτυα υποστήριξης για να εξασφαλίσει μια διεπιστημονική προσέγγιση που αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές των δυσκολιών σας.

Κλέισε Ραντεβού

Αν αντιμετωπίζεις τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Η ομάδα του NOYS Therapy Center είναι εδώ για εσένα.