Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

gnostiki-analitiki-psixotherapias

Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία είναι μία βραχεία, ατομική ψυχοθεραπεία, οικονομική σε κόστος , η οποία βρίσκει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών οντοτήτων και διαπροσωπικών προβλημάτων. Ιδρυτής της είναι ο Tony Ryle, Βρετανός ψυχοθεραπευτής με πλούσια γνώση και εμπειρία στην ψυχανάλυση και την γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Αναπτύχθηκε σαν μία σύνθεση από γνωστικές, ψυχαναλυτικές κι Βιγκοτσκιανές ιδέες.

Η ΓΑΨ βασίζεται σε μία συνεργατική θεραπευτική στάση η οποία στοχεύει στην από κοινού με τους θεραπευόμενους αναδιαμόρφωση των προβλημάτων τους. Εστιάζει σε μοτίβα συμπεριφορών τα οποία αρχικά δημιουργήθηκαν κατά την παιδική ηλικία, καθώς τότε φαίνονταν να είναι απαραίτητα και προσαρμοστικά, στη συνέχεια όμως διαιωνίστηκαν και παγειώθηκαν και συνεχίζονται στην ενήλικη πλέον ζωή. Μοτίβα συμπεριφορών που στην ενήλικη πλέον ζωή όμως ούτε απαραίτητα είναι, ούτε προσαρμοστικά. Μοτίβα συμπεριφορών (διλήμματα, παγίδες, εμπλοκές) και επαναλαμβανόμενοι ρόλοι στις διαπροσωπικές σχέσεις που οδηγούν σε δυσφορία του ατόμου , συχνά με ποικίλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που οδηγούν το άτομο να αναζητήσει θεραπεία. Κατά τη θεραπεία αναγνωρίζεται αυτός ο μαθημένος τρόπος ζωής και αναζητούνται νέοι «δρόμοι», νέα «μονοπάτια».

Η ΓΑΨ αποτελείται από τέσσερεις έως εικοσιτέσσερεις συνεδρίες, συνήθως, όμως, οι συνεδρίες είναι δεκαέξι. Αυτό, όμως δεν αποκλείει την χρήση της σε πιο μακρόχρονες θεραπείες.

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΓΑΨ) ιδρύθηκε το 2012 ως επιστέγασμα της μακροχρόνιας πορείας της ΓΑΨ στην Ελλάδα. Η ΠΕΓΑΨ είναι ιδρυτικό μέλος της ICATA- International Cognitive Analytic Therapy Association.

Κλέισε Ραντεβού

Αν αντιμετωπίζεις τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Η ομάδα του NOYS Therapy Center είναι εδώ για εσένα.