Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

oikogeniaki-psixotherapia

Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαθέτει την δική της δομή και τα δικά της μοτίβα και πρότυπα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας. Στοιχεία δηλαδή και σχεσιακά δυναμικά που έχουν παγιωθεί και σταθεροποιηθεί στην διάρκεια του χρόνου, σε συνδυασμό τόσο με τις επιμέρους ατομικότητες που την συναποτελούν και με τα ευρύτερα συστήματα στα οποία εντάσσεται και αλληλεπιδρά η οικογένεια όσο και με τις διαφορετικές φάσεις ζωής και τις αλλαγές τις οποίες μπορεί να υφίσταται.

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε κάθε μορφή οικογένειας (πυρηνική, μονογονεϊκή, με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, εκτεταμένη, σύνθετη) στην οποία υπάρχει κάποιου είδους δυσκολία, πρόβλημα ή ψυχικός πόνος. Σκοπός της θεραπείας είναι να γίνει μια προσπάθεια κατανόησης τόσο των δυσκολιών όσο και των τρόπων με τους οποίους νοηματοδοτούνται μέσα στο πλαίσιο επικοινωνίας της οικογένειας, όπως και το να ακουστούν μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο οι φωνές όλων των μελών. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται η σύνδεση του οικογενειακού συστήματος με άλλα συστήματα στα οποία εμπλέκονται τα μέλη του (εργασία, σχολείο, κοινωνικό περιβάλλον, οικονομικό και πολιτισμικό πλαίσιο), για να κατανοηθεί η επίδρασή τους αλλά και η ίδια η δυσκολία έξω από το οικογενειακό μικροσύστημα.

Ιδανικά, στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία προσέρχονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο, ανάλογα και με τις ανάγκες της θεραπείας και με τις δυνατότητες της οικογένειας κάθε φορά, μπορεί να προσέλθει ένας διαφορετικός συνδυασμός μελών (μόνο οι γονείς, ο ένας γονέας με το παιδί ή την/τον έφηβη/ο κ.ά.).

Κλέισε Ραντεβού

Αν αντιμετωπίζεις τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Η ομάδα του NOYS Therapy Center είναι εδώ για εσένα.