Σεξουαλικές Διαταραχές

sexoualikes

Σεξουαλικές Διαταραχές

Η διαταραχή μειωμένου σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης στις γυναίκες περιλαμβάνει μια επίμονη έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνει τόσο την επιθυμία, τις σκέψεις, τις φαντασιώσεις, την διέγερση πριν όσο και την έλλειψη επιθυμίας/ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής εμπειρίας. Τα κίνητρα για σεξουαλική διέγερση είναι μειωμένα ή απουσιάζουν παντελώς, ενώ η γυναίκα δυσκολεύεται σημαντικά τόσο με την κολπική εφύγρανση όσο και με τον οργασμό.

Η διαταραχή μπορεί να προκύψει τόσο από ψυχογενή όσο και από οργανικά αίτια ή από έναν συνδυασμό αυτών (ψυχολογικών παραγόντων, προηγούμενων τραυμάτων, ιατρικών καταστάσεων, ορμονικών ανισορροπιών π.χ.) και μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης, άγχους, διαπροσωπικές δυσκολίες και τεταμένες προσωπικές σχέσεις.
Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια διαδεδομένη σεξουαλική διαταραχή που επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών. Περιλαμβάνει τη συνεχή αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης επαρκής για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Η ΣΔ μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, οργανικούς και ψυχολογικούς, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ορμονικές ανισορροπίες και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ. Ψυχολογικά ζητήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή τα προβλήματα σχέσεων μπορούν εξίσου να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία της στύσης, καθιστώντας απαραίτητη την λήψη ψυχοθεραπευτικής στήριξης και βοήθειας.
Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά στα προβλήματα εκσπερμάτισης αφορούν τον χρόνο (πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη ή απουσία εκσπερμάτισης) και τον έλεγχο του άνδρα επάνω στην εκσπερμάτιση.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι μια κοινή σεξουαλική διαταραχή που επηρεάζει τους άνδρες, προκαλώντας τους να εκσπερματώνουν πολύ γρήγορα κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή απουσία εκσπερμάτισης αφορούν τις περιπτώσεις στις οποίες παρ’ ότι υπάρχει επιθυμία, η διέγερση δεν είναι ικανή ώστε να κλιμακωθεί και να καταλήξει σε οργασμό και εκσπερμάτιση.

Οι διαταραχές εκσπερμάτισης μπορούν να αποδοθούν σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως άγχος απόδοσης, στρες ή ζητήματα σχέσεων, καθώς και οργανικούς, όπως ιατρικές παθήσεις.
Οι διαταραχές εκσπερμάτισης μπορεί να είναι οδυνηρές και να επηρεάσουν αρνητικά την οικειότητα και τις σχέσεις. Η ομάδα εξειδικευμένων θεραπευτών μας παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για να συζητηθούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με την διαταραχή. Προσφέρουμε θεραπείες και τεχνικές για να βοηθήσουμε τα άτομα να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισής τους και να ενισχύσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση και για τους δύο συντρόφους.
Γυναικεία Οργασμική Διαταραχή

Η γυναικεία οργασμική διαταραχή αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή στις γυναίκες, ακολουθώντας τη διαταραχή σεξουαλικού ενδιαφέροντος/ διέγερσης (Laan, 2013). Σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση του  Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειρίδιου Ψυχικών Διαταραχών (American Psychiatric Association, 2013), η γυναικεία οργασμική διαταραχή καταγράφεται με την ύπαρξη τεσσάρων συμπτωμάτων.
  • Παρατηρείται καθυστέρηση, μειωμένη συχνότητα ή απουσία οργασμού ή/και μειωμένη ένταση των αισθημάτων οργασμού σε ποσοστό 75%-100% των περιπτώσεων σεξουαλικής δραστηριότητας.
  • Το άτομο εμφανίζει τα παραπάνω για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών
  • Το άτομο βιώνει σημαντική ψυχολογική δυσφορία λόγω των συμπτωμάτων.
  • Τέλος, οι δυσκολίες του οργασμού δεν οφείλονται σε κάποια άλλη μη σεξουαλική ψυχική διαταραχή, σε σχεσιακές δυσκολίες, σε οργανικές διαταραχές, σε στρεσογόνους παράγοντες ή σε λήψη ουσιών ή φαρμάκων (American Psychiatric Association, 2013).
Αίτια

Που οφείλεται η εμφάνιση της διαταραχής; Οι αιτίες αφορούν την αλληλοεπίδραση πολλών παραγόντων οι οποίοι προδιαθέτουν, εκλύουν και διατηρούν τη διαταραχή στις γυναίκες (Graziottin et al., 2006). Σύμφωνα με το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη την ολιστική εμπειρία του ατόμου οι παράγοντες ενδέχεται να αφορούν τους εξής μεταξύ άλλων:
  • Ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τις ορμόνες, τη διάθεση, τη σωματική λειτουργία και το αναπαραγωγικό σύστημα
  • Χρήση ουσιών ή φαρμάκων
  • Ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
  • Αρνητική εικόνα σώματος και θέματα αυτοπεποίθησης
  • Συναισθηματικές δυσκολίες
  • Άγχος, κατάθλιψη, έντονα γεγονότα
  • Αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες και τραυματικά βιώματα
  • Έλλειψη συστήματος κοινωνικής στήριξης, απουσία ενημέρωσης για το σεξ, διαπροσωπικές δυσκολίες

Θεραπεία- Η προσέγγισή μας

Η προσέγγισή του κέντρου μας βασίζεται στην εξατομικευμένη διαχείριση όλων των πιθανών παραγόντων:
  • Παραπομπή για εξέταση ορμονών που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία και αποτελεσματική διαχείριση των ιατρικών θεμάτων
  • Αντιμετώπιση άγχους, καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αρνητικής εικόνας εαυτού
  • Διαχείριση σχεσιακών και διαπροσωπικών δυσκολιών
  • Έμφαση στο μοντέλο της σεξουαλικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών (McCarthy & Bodnar, 2005) και στο θετικό προς το σεξ μοντέλο (Harden, 2014) όπου το άτομο εκπαιδεύεται για το σώμα, τη σεξουαλικότητα και για τους τρόπους διαχείρισης των δυσκολιών, προωθώντας ταυτόχρονα τα θέματα της συναίνεσης, της ισότητας και της ευχαρίστησης στη σεξουαλική πράξη
  • Θεραπεία βάσει της επιβεβαιωτικής (affirmative) θεραπείας που εφαρμόζει τις αρχές τις προσωποκεντρικής θεωρίας (άνευ όρων αποδοχή, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση, αυθεντικότητα, εστίαση στην εμπειρία) σε συνδυασμό με την ενημερωμένη φροντίδα που απαιτείται για τις ξεχωριστές προκλήσεις που απασχολούν τα άτομα με μη ετεροφυλόφιλη σεξουαλικότητα (Moradi & Budge, 2018).
  • Προώθηση των υγιών τεχνικών του αυνανισμού, της χρήσης σεξουαλικών βοηθημάτων και της εξερεύνησης του εαυτού και της σεξουαλικότητας


Η καταπίεση της γυναικείας σεξουαλικότητας και ο παραγκωνισμός του γυναικείου οργασμού οδηγούν πληθώρα γυναικών στην εμπειρία των σεξουαλικών δυσκολιών. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση, η ενδυνάμωση και η θεραπεία βάσει των σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών που θα επιτρέψουν στα άτομα να απολαμβάνουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους.
Δυσπαρευνία
Η δυσπαρευνία αφορά κυρίως τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από επίμονο πόνο που εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά την σεξουαλική επαφή. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες μπορεί να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές και να μειώνεται η επιθυμία για αυτές, καθώς κυριαρχεί ο φόβος του πόνου και το άγχος για την ικανοποίηση ή την απογοήτευση του συντρόφου.
Μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών καταστάσεων όπως λοιμώξεις, ενδομητρίωση, χειρουργικές επεμβάσεις ή κολπική ξηρότητα, αλλά και σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως άγχος, τραύμα του παρελθόντος ή ζητήματα σχέσεων.

Κολεόσπασμος
Ο κολεόσπασμος περιλαμβάνει ακούσιους σπασμούς των κολπικών μυών, καθιστώντας τη διείσδυση στον κόλπο επώδυνη ή αδύνατη. Αυτό μπορεί να επιφέρει σημαντική δυσφορία και απογοήτευση στην γυναίκα αλλά και τις προσωπικές της σχέσεις.
Οι παράγοντες που οδηγούν στην συγκεκριμένη σεξουαλική διαταραχή είναι κυρίως ψυχογενείς και σχετίζονται με φόβο, άγχος, τραύμα του παρελθόντος ή ένα σύνολο αρνητικών, ενοχικών ή λανθασμένων πεποιθήσεων γύρω από το σεξ.
Οι παραφιλίες είναι μια ομάδα σεξουαλικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενες, έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές. Οι συμπεριφορές αυτές αφορούν μη ανθρώπινα αντικείμενα, άτομα που δεν συναινούν ή καταστάσεις που προκαλούν στενοχώρια ή βλάβη στον εαυτό του ή στους άλλους. Είναι απαραίτητες για την σεξουαλική διέγερση και την επίτευξη οργασμού, ενώ συχνά συνοδεύονται από συναισθήματα ενοχής, αλλά όχι απαραίτητα. Παραδείγματα παραφιλικών διαταραχών αποτελούν η επιδειξιομανία και η ηδονοβλεψία.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την αιτιολογία των παραφιλιών, τόσο ψυχογενείς όσο και οργανικοί, ενώ η θεραπεία τους μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή έναν συνδυασμό αυτών.

Κλέισε Ραντεβού

Αν αντιμετωπίζεις τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Η ομάδα του NOYS Therapy Center είναι εδώ για εσένα.